Press
Tisková zpráva k projektu Artwall 2011 VOINA WANTED


Po tříleté odmlce se projektem Voina Wanted, jehož autory jsou členové ruského uměleckého kolektivu Voina, opět otevírá galerie Artwall.

Skupina Voina (v ruském originále „Válka“) působící od roku 2007 se proslavila akcemi kritizujícími mocenské poměry a porušování občanských práv a svobod v Rusku. Mezi její nejznámější realizace patří litá kresba 65 metrů vysokého falu vytvořená na zvedacím mostě v Petrohradě, adresovaná Federální bezpečnostní službě (transformované KGB), nebo orgie v přírodovědném muzeu, které pod heslem „Šukej za následníka – Medvídka“ naráželi na předem jasné volební vítězství Dimitrije Medvěděva v prezidentských volbách.

„Projekt Voina Wanted vytvořený přímo pro Artwall je gestem vyjádření solidarity se dvěma členy skupiny, stíhanými pro napadení a urážku veřejného činitele. K těmto deliktům mělo údajně dojít v rámci demonstrace proti omezování shromažďovacích práv v Rusku letos v březnu,“ říká jeden z kurátorů projektu Petr Motyčka. Tváří kampaně a hledaným „zločincem“ je hlavní ideolog skupiny Oleg Vorotnikov, který se již v minulosti stal obětí brutálních vyšetřovacích metod ruské policie a na základě vykonstruovaného obvinění z podněcování nenávisti ke skupině obyvatel strávil neoprávněně 3 a půl měsíce ve vazbě. Touto skupinou obyvatel byla přitom paradoxně míněna policie, na jejíž zkorumpovanost, aroganci a nekompetentnost mnohé z performancí Voiny upozorňují.

Fotografický materiál použitý v aktuálním projektu je záznamem akce na památku Děkabristů z roku 2008, mající formu „popravy“ pěti reprezentantů nežádoucích sociálních skupin – homosexuálů a cizinců – v moskevském hypermarketu. Tento veřejný lynč byl prezentován jako „dárek moskevskému primátorovi“, nechvalně proslulému opakovaným zákazem pochodu GLBT v Moskvě a podporou xenofobních nálad vůči gastarbeiterům z bývalých svazových republik.

„V současné době, kdy v české společnosti vzrůstá vliv nesnášenlivosti vůči etnickým a jiným menšinám, považujeme projekt Voina Wanted za velmi aktuální. Touto cestou chceme rovněž podpořit umělce perzekuované za aktivity namířené proti mocenské zvůli ruských politiků a policie a zároveň upozornit na to, že i v demokratickém zřízení se kritická umělecká výpověď může stát záminkou k pronásledování a cenzuře“, upřesňuje kurátorka projektu Artwall Zuzana Štefková.

V této souvislosti lze připomenout i osudy samotné galerie Artwall, jejíž existence byla v minulosti ohrožena politicky motivovanou cenzurou. Galerie Artwall byla založena a spravována Centrem pro současné umění Praha o.p.s od roku 2005. V roce 2008 odstoupil Magistrát hl. města Prahy od smlouvy o výpůjčce galerijních prostor, a to v reakci na výstavu „Kolektivní identita“ umělecké skupiny Guma Guar, kriticky parafrázující Magistrátem iniciovanou kampaň za uspořádání olympijských her v Praze. Uzavření galerie Artwall se stalo prvním polistopadovým případem, kdy politické rozhodnutí maskované za uplatňování právních předpisů vedlo k faktické likvidaci galerie. „Po třech letech boje za opětovné otevření galerie Artwall se tak pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Bohuslava Svobody konečně zahajuje její provoz“, dodává Markéta Dolejšová, koordinátorka projektu.

„Jsem stoprocentním zastáncem toho, že ulice Prahy je potřeba tímto způsobem oživit. Myšlenku Artwallu a její otevřené galerie vnímám jako jeden z nejzajímavějších výstavních projektů posledních let. Chci se zasadit o oživení veřejného prostoru a dostat tak umění více do ulic a na veřejná prostranství," vyjádřil se primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Vernisáž proběhne 8. 11. 2011 v 18.00 na plovoucím baru U Bukanýra, kotvícím na Nábřeží Ludvíka Svobody.

Diskuze s umělci se uskuteční 9. 11. 2011 v 19.00 v prostorách nakladatelství Divus, Bubenská 1, Praha 7.

Více informací na:
www.artwall.cz
http://cz.free-voina.org
http://plucer.livejournal.com/266853.html

Projekt iniciovalo Centrum pro současné umění Praha o.p.s. v současnosti realizuje výstavní program c2c Kruh kurátorů a kritiků o.s.
Výstava se koná od záštitou Primátora hl. města Prahy MUDr. Bohuslava Svobody a ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Jihlava
Mediálními partnery projektu jsou: Lidové noviny, časopis Umělec, A2 kulturní týdeník a Radio 1.

Kontakty:
Kurátoři: Zuzana Štefková, tel.: 731 512 512, Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , Petr Motyčka, tel.: 603 160 797, Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny ;
Koordinátor: Markéta Dolejšová, tel.: 734 575 896, Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
Umělci: Alexej Plucer Sarno: Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , Yana Plucer Sarno: yan Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny